SZARLOTKA SYPANA - BARDZO PROSTY PRZEPIS


SZYBKA DO ZROBIENIA I PYSZNA SZARLOTKA SYPANA.
BARDZO PROSTY PRZEPIS. 



SKLADNIKI:



1 SZKLANKA KASZY MANNY
1 SZKALANKA MAKI PSZENNEJ
1 1/2 KG SOCZYSTYCH JABLEK
1 1/2 PROSZKU DO PIECZENIA
OPAKOWANIE CUKRU WNILINOWEGO
OKOLO LYZKI CYNAMONU
150 G MASLA LUB MARGARYNY
CUKIER PUDER DO POSYPANIA SZARLOTKI
3/4 SZKLANKI CUKRU



WYKONANIE:


MASLO WLOZYC DO ZAMRAZARKI, ZAMROZONE BEDZIE SIE LEPIEJ UCIERAC.
JABLKA OBRAC, USUNAC PESTKI A NASTEPNIE UTRZEC NA TARCE O DUZYCH OCZKACH. UTARTE JABLKA PRZYPRAWIC CYNAMONEM.
W MISCE WYMIESZAC KASZE, MAKE, PROSZEK DO PIECZENIA ZE SZCZYPTA SOLI I CUKRY. CALOSC BARDZO DOBRZE ZE SOBA WYMIESZAC.
SYPANE CIASTO PODZIELIC NA TRZY CZESCI. 


PIERWSZA CZESC CIASTA WYSYPAC NA WYSCIELONA PAPIEREM DO PIECZENIA TORTOWNICE (22 CM). NA WIERZCH CIASTA UTRZEC CZESC MASLA. NA WARSTWIE CIASTA ULOZYC POLOWE UTARTYCH JABLEK. JABKA ZASYPAC CZESCIA CIASTA. UTRZEC NA NIE MASLO, DODAC JABLKA I ZASYPAC RESZTA CIASTA. NA KONIEC NA OSTATNIA WARSTWE CIASTA UTRZEC POZOSTALE MASLO.
TAK PRZYGOTOWANA SZARLOTKE PIEC W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST. C. PIECZEMY OD 50 DO 60 MINUT.
SZRLOTKE MOZNA PODAWAC NA CIEPLO Z DODATKIEM LODOW LUB BITEJ SMIETANY. 
OSTUDZONA POSYPAC CUKREM PUDREM.


SMACZNEGO!


Popularne posty