KNEDLE ZE ŚLIWKAMI W BUŁCE TARTEJ



PYSZNE BEZMIESNE DANIE, KTORE MOZNA MROZIC.  KNEDLE ZE SLIWKAMI TO KLASYK, DO KTOREGO CZESTO LUBIE WRACAC. POLECAM!



SKLADNIKI:



400 G MAKI PSZENNEJ
KILKANASCIE SLIWEK
1 KG ZIEMNIAKOW
2 JAJAKA
100 G KASZY MANNY
1-2 LYZECZKI SOLI
50 G MASLA
OPCJONALNIE CUKIER WANILINOWY

POSYPKA:
100 G MASLA
200 G BULKI TARTEJ
100 G CUKRU



WYKONANIE:


ZIEMNIAKI OBRAC I UGOTOWAC W OSOLONEJ WODZIE. 
UGOTOWANE UBIC Z 50 G MASLA I ODSTAWIC DO OSTYGNIECIA.
SLIWKI WYPESTKOWAC. JEZELI SLIWKI SA BARDZO DUZE PRZEKROIC JE NA POL.
DO WYSTUDZONYCH ZIEMNIAKOW DODAC MAKE, KASZE, JAJKA I JESLI DODAJEMY, CUKIER WANILINOWY.
CALOSC WYROBIC NA SPOJNE CIASTO. JESLI CIASTO JEST ZA LUZNE DODAC MAKI. NIE MOZE ONO JEDNAK BYC ZA TWRDE. 
Z WYROBIONEGO CIASTA WYDZIELIC ODPOWIEDNIO DUZE PORCJE I UFORMOWAC NIEZBYT GRUBY PLACEK. NA SRODKU UMIESCIC WYPESTKOWANA SLIWKE.


PALCAMI ZBIERAC BRZEGI CIASTO DO SRODKA, OPATULAJAC SLIWKE SZCZELNIE CIASTEM. TAK UFORMOWANA KULE ROLUJEMY JESZCZE W DLONIACH FORMUJAC ZGRABNA KULE.
TAK PRZYGOTOWANE KNEDLE UKLADAMY NA TACY WYSYPANEJ MAKA.
ABY PRZYGOTOWAC POSYPKE, ROZPUSCIC  MASLO NA PATELNI. DO ROZPUSZCZONEGO DODAC BULKE TARTA I CHWILE PODSMAZYC. PATELNIE ZDJAC Z GRZANIA I DODAC CUKIER, CALOSC DOBRZE WYMIESZAC.
KNEDLE GOTUJEMY W OSOLONEJ WODZIE. OD MOMENTU KIEDY ZACZNA WYPLYWAC NA POWIERZCHNIE WODY, GOTUJEMY JE JESZCZE PRZEZ 3 MINUTY,

UGOTOWANE KNEDLE OBTACZAMY W BULCE TARTEJ.
PODAWAC GORACE.

SUROWE KNEDLE MOZNA MROZIC.


SMACZNEGO!

Popularne posty