UDKA Z KURCZAKA PIECZONE Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI.


PYSZNE SEZONOWE DANIE JEDNOGARNKOWE, PACHNACE CZOSNKIEM, CYTRYNA I ROZMARYNEM.  BARDZO PROSTE I SZYBKIE DO ZROBIENIA. SMACZNEGO!



SKLADNIKI:


1 KG UDEK Z KURCZAKA, ZE SKORA LUB BEZ
1/2 KG MLODYCH ZIEMNIAKOW
1 GLOWKA CZOSNKU
1 CYTRYNA
1-2 LYZKI OLIWY Z OLIWEK
350 G SZPARAGOW ZIELONYCH
GARSC ROZMARYNU SWIEZEGO
SOL I PIEPRZ DO SMAKU



WYKONANIE:

ZIEMNIAKI DOBRZE UMYC I PRZEKROIC NA POL.
GLOWKE CZOSNKU PODZIELIC NA INDYWIDUALNE ZABKI, 
ZOSTAWIAJAC NA NICH LUPINKE.
DNO NACZYNIA ZAROODPORNEGO WYSMAROWAC OLIWA
 I ULOZYC NA NIM UDKA Z KURCZAKA.
NASTEPNIE DO KURCZAKA DODAC CZOSNEK I ZIEMNIAKI.
CALOSC DOBRZE PRZYPRAWIC SOLA I PIEPRZEM.
 UMYTA CYTRYNE PRZEKROIC NA POL I WYCISNAC Z NIEJ SOK.
SOKIEM POLAC CALA POTRAWE, A SKORKE Z CYTRYNY POKROIC NA  MNIEJSZE KAWALKI I DODAC DO KURCZAKA .
POTRAWE SKROPIC RESZTA OLIWY Z OLIWEK I DOBRZE WYMIESZAC.


TAK PRZYGOTOWANE DANIE PRZYKRYC FOLIA ALUMINIOWA I WSTAWIC DO PIEKARNIKA, NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 200 ST. C.
PIEC PRZEZ OKOLO 30 -45 MIN.
W MIEDZYCZASIE PRZYGOTOWAC SZPARAGI, ODLAMUJAC TWARDA, WLOKNISTA CZESC, TAK JAK JEST TO POKAZANE NA FILMIE.
KIEDY KURCZAK BEDZIE JUZ PRAWIE UPIECZONY (PO OKOLO 30 - 45 MINUTACH), WYJAC GO ZPIEKARNIKA, ZDJAC Z NACZYNIA FOLIE I DODAC DO POTRAWY SZPARAGI I ROZMARYN.
PIEC PRZEZ NASTEPNE 15 MINUT, BEZ PRZYKRYCIA.
GOTOWA POTRAWE SERWOWAC OD RAZU PO WYJECIU Z PIEKARNIKA


SMACZNEGO!







Popularne posty