ZUPA PIECZARKOWA


PYSZNA ZUPA PIECZARKOWA, KTORA UGOTOWAC MOZNA NA BAZIE ROSOLU Z POPRZEDNIEGO DNIA, LUB TYLKO NA WYWARZE JARZYNOWYM.
BARDZO PROSTY I SPRAWDZONY PRZEPIS.




SKLADNIKI:


2 LYZKI MASLA
1 DUZA  CEBULA
500 G PIECZAREK
1 ZABEK CZOSNKU
1 LYZKA SOKU Z CYTRYNY
GARSC KOPERKU
1 LYZKA MAKI PSZENNEJ
150 ML. SNIETANY 18 %
500 ML WYWARU DROBIOWEGO LUB Z JRZYN
1 LYZECZKA WEDZONEJ PAPRYKI W PROSZKU PIEPRZ I SOL DO SMAKU.


WYKONANIE:


W GARNKU ROZPUSCIC MASLO I ZESZKLIC NA NIM POKROJONA W KOSTKE CEBULE.
DO ZESZKLONEJ CEBULI DODAC STARTY CZOSNEK I JESZCZE CHWILKE PODSMAZYC.
PIECZARKI POKROIC W PLASTERKI LUB ZETRZEC NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH.
PIECZARKI WRZUCIC DO GARNKA I OBSMAZYC JE NA MASLE, RAZEM Z CEBULA I CZOSNKIEM.



DO PODDUSZONYCH PIECZREK DODAC LYZKE SOKU Z CYTRYNY I KOPEREK.
ZROBIC ZASMAZKE DODAJAC DO GARNKA  1 LYZKE MAKI PSZENNEJ.
CALOSC PODSMAZYC PRZEZ 3 MINUTY.
DO TAK PRZYGOTOWANYCH PIECZAREK WLAC 500 ML WYWARU.
PRZYPRAWIC SOLA, PIEPRZEM I WEDZONA PAPRYKA.
POGOTOWAC 5 MINUT, A NASTEPNIE DO ZUPY DODAC SMIETANE.
ZUPE MOZNA PODAC Z ODROBINA STARTEGO ZOLTEGO SERA.
SWIETNIE BEDZIE SMAKOWAC Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM.



SMACZNEGO!




Popularne posty