PIECZEŃ JAGNIĘCA


PROPOZYCJA NA NIEDZIELNY OBIAD, PYSZNA PIECZEŃ JAGNIĘCA.



SKLADNIKI:

NOGA JAGNIECA OKOLO 2 KG
3 SREDNIE CEBULE
3 MARCHEWKI
2 KORZENIE PASTERNAKU LUB PIETRUSZKI
1 GLOWKA CZOSNKU
KILKA GALAZEK ROZMARYNU
PIEPRZ I SOL DO SMAKU
OLEJ RZEPAKOWY
DO SOSU:
1/2 SZKLANKI CZERWONEGO WINA
1 1/2 SZKLANKI BULIONU WOLOWEGO 
1 LYZKA MAKI
SOL I PIEPRZ DO SMAKU



WYKONANIE:

WARZYWA OBRAC.
CEBULE POKROIC W OSEMKI.
PASTERNAK I MARCHEWKE POKROIC W GRUBE KAWALKI.
WYLOZYC JE NA TACY DO PIECZENIA.
NASTEPNIE PRZYGOTOWAC JAGNIECINE:
MIESO PONACINAC OSTRYM NOZEM, W KILKU MIEJSCACH I W TAK POWSTALE
KIESZONKI POUPYCHAC KAWAKI CZOSNKU I ROZMARYN.


KRATKE DO PIECZENIA ULOZYC NA TACY Z WARZYWAMI A NA NIEJ MIESO,
JEZELI NIE MACIE KRATKI MOZNA PIECZEN ULOZYC BEZPOSREDNIO NA WARZYWACH.
CALOSC POLAC OLEJEM, DOPRAWIC SOLA I PIEPRZEM.
PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 ST, C.
CZAS PIECZENIA JAKGNIECINY TO 25 MINUT NA KAZDE 500 G MIESA,
MIESO PO UPIECZENIU POWINNO BYC MIEKKIE, SOCZYSTE I ROZOWE.
MOZNA ZWIEKSZYC CZAS PIECZENIA JEZELI WOLICIE BARDZIEJ WYPIECZONE MIESO.

PO UPIECZENIU MIESO WYSTAWIC Z PIEKARNIKA, PRZYKRYC FOLIA ALUMINIOWA I SCIERECZKA I ODSTAWIC NA 15 MINUT,
POWSTALE PODCZAS PIECZONIA SOKI ZLAC DO GARNKA WRAZ Z UPIECZONA CEBULA. ZAGOTOWAC I DODAC WINO. POGOTOWAC KILKA MINUT ABY ALKOCHOL ODPAROWAL I DODAC WYWAR Z WOLOWINY. 
CALOSC DOPRAWIC PIEPRZEM I SOLA.
ZAGOTOWAC, W OSOBNEJ MISECZCE WYMIESZAC MAKE WRAZ Z KILKOMA LYZKAMI WYWARU A NASTEPNIE PRZELAC I POLACZYC Z SOSEM. 
CALOSC WYMIESZAC I POGOTOWAC KILKA MINUT, DO ZGESTNIENIA SOSU.

JAGNIECINE PODAWAC Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI, WARZYWAMI I SOSEM.



SMACZNEGO!

Popularne posty