CHLEBEK ZIOLOWY




 Chlebek ziolowy, idealny do dzielenia sie, swietny dodatek do dan wloskich i nie tylko.
Przepis ten otrzymalam od mojej kolezanki, u ktorej bylam na grilu. Chlebek ten mial wsrod gosci ogromne powodzenie, imponujaco prezentowal sie na stole i byl bardzo smaczny. Postanowilam wiec, podzielic sie z Wami tym przepisem, ktory jest rowniez bardzo latwy i szybki do wykonania.

SKALDNIKI:

CHLEB:

600 G MAKI 
300 ML CIEPLEJ WODY
14 GRAM DROZDZY  SUCHYCH 
50 ML OLEJU
1 LYZECZKA SOLI
SZCZYPTA CUKRU





MASLO ZIOLOWE:

125 G MASLA
1 MALA CEBULA
2 ZABKI CZOSNKU
GARSC SZCZYPIORKU
GARSC PIETRUSZKI ZIELONEJ
LYZKA SUSZONEJ BAZYLII LUB PARE GALAZEK SWIEZEJ
1LYZECZKA SOLI


WYKONANIE:

WSZYSTKIE SKLADNIKI NA CHLEB, ZAGNIESC NA JEDNOLITA MASE
GOTOWE CIASTO ODSTAWIC NA 30 MIN DO WYROSNIECIA


PRZYGOTOWAC MASLO: 
CEBULE POKROIC W DROBNA KOSTKE
CZOSNEK PRZECISNAC PRZEZ PRASKE
ZIOLA POSIEKAC
DO MISKI WLOZYC MIEKKIE MASLO I DODAC DO NIEGO CEBULE, CZOSNEK I ZIOLA
POSOLIC I CALOSC WYMIESZAC DOBRZE WIDELCEM




WYROSNIETE CIASTO PRZELOZYC NA STOLNICE, CHWILE ZAGNIESC
I ROZWALKOWAC NA CIENKI PLACEK
NA ROZWALKOWANYM PLACKU ROZSMAROWAC ZIOLOWE MASLO



NASTEPNIE CIASTO POKROIC W PASKI, O WYSOKOSCI TORTOWNICY
POCIETE PASKI ZLOZYC W HARMONIJKE I ULOZYC JE W WYSCIELONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA TORTOWNICY


CALOSC ODSTAWIC JESZCZE NA 15 MIN 
PO 15 MIN PIEC W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO TEMP 180 C PRZEZ OKOLO 30 MIN
UPIECZONY CHLEBEK PODAWAC CIEPLY



SMACZNEGO!





Popularne posty